Te kruche ciasteczka pistacjowe robię tylko pół godziny. Dosłownie rozpływają się w ustach

Dodano:
Ciasteczka pistacjowe Źródło: Shutterstock / Kendall Larson
Jeśli lubicie orzeszki pistacjowe, te ciastka z pewnością przypadną wam do gustu. Są kruche i pełne smaku i przyciągają niecodziennym, zielonym kolorem. A ich przygotowanie jest proste i szybkie. Powstają bowiem w pół godziny.

W ostatnim czasie zapanowała moda na orzeszki pistacjowe i robioną z nich pastę. Nadziewa się nią pączki, rogaliki i różne inne ciastka. My też sięgniemy dziś po tę pastę i z jej dodatkiem przygotujemy pyszne, zielone ciasteczka. Ich kolor budzi zaciekawienie, a smak i delikatność wprost powalają. Ta przekąska z pewnością zadowoli wielbicieli chrupiących słodkości.

Jaka jest różnica między pastą pistacjową, a kremem?

W wielu sklepach można obecnie kupić produkty przygotowane z orzeszków pistacjowych. Dość popularna jest pasta pistacjowa, robiona z orzeszków zblendowanych z niewielką ilością oleju. Produkt ten jest dość kaloryczny, bo same orzechy również zawierają sporo tłuszczu. W sklepach też często można spotkać krem pistacjowy. Zawiera on dodatek mleka w proszku i cukru, co sprawia, że produkt ten jest słodki i kremowy.

Jak zrobić kruche ciasteczka pistacjowe?

Ciasteczka pistacjowe robi się podobnie, jak klasyczne kruche ciasteczka. Z tą różnicą, że w miejsce części masła dodaje się pastę pistacjową. Zawiera dużo tłuszczu i ma lekko grudkowatą konsystencję, co sprawia, że ciasteczka wychodzą bardzo delikatne.

Przepis: Ciasteczka pistacjowe

Kruche, zielone ciasteczka z dodatkiem pasty pistacjowej

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki pasty pistacjowej
  • 30 g posiekanej, białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Dodaj schłodzone, pokrojone na kawałki masło. Rozetrzyj składniki w palcach, by uzyskać konsystencję kruszonki. Do masy dodaj żółtko, cukier waniliowy i pastę pistacjową. Składniki szybko zagnieć, ciasto zawiń w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
  2. Formowanie i pieczenie ciasteczekZ ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formuj z nich kulki i lekko je spłaszczaj. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde wciśnij kilka kawałków czekolady. Ciasteczka piecz 10-12 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Pyszne dodatki do ciasteczek pistacjowych

Do ciasteczek pistacjowych można dodać całe lub posiekane orzeszki pistacjowe. Można je wrobić na koniec w ciasto lub posypać nimi już uformowane ciasteczka. Dobrze też sprawdzi się biała czekolada czy suszona żurawina. Jeśli dodatkowo chcecie ozdobić ciasteczka pistacjowe, możecie na ich wierzchu zrobić esy-floresy z białej czekolady lub białej polewy czekoladowej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...